23-01-14

Amerikaanse klokkenluider Snowden houdt vanavond livechat

edward_snowden.microsoft.google.security.jpg

23.1.2014

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kreeg geen hulp van Rusland bij het lekken van informatie waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert. Dat zei Snowden gisteren tegen The New Yorker. Hij beantwoordt morgen vragen op het internet. Dat hebben zijn ondersteuners in de nacht van gisteren op vandaag laten weten.

Volgens de Amerikaan handelde hij "duidelijk en ondubbelzinnig alleen, zonder hulp van wie dan ook, laat staan van een regering". Volgens Snowden is het duidelijk onwaar en de suggestie alleen al "absurd".

Mike Rogers, voorzitter van een commissie van het Huis van Afgevaardigden, zei zondag dat Snowden mogelijk hulp heeft gehad van Rusland bij zijn onthullingen. "Ik geloof dat er een reden is dat hij in de handen - de liefdevolle armen - van een FSB-agent in Moskou belandde", aldus Rogers, verwijzend naar de Russische geheime dienst. "Ik denk niet dat dat toeval is."

De Republikein zei verder dat er een onderzoek gaande is naar een link tussen Rusland en Snowden, een voormalig NSA-medewerker.

Chatsessie
De voormalige medewerker van de Amerikaanse geheime dienst houdt zich morgen om 21 uur (Belgische tijd) een uur beschikbaar op de voor hem ingerichte website freesnowden.is, luidt het.

Het zou de eerste live-chat van Snowden zijn sinds juni 2013. Vragen kunnen morgen gesteld worden via twitter onder de hashtag #AskSnowden. Zijn antwoorden zullen verschijnen op de website freesnowden.is.

Klokkenluider Snowden zorgde vorig jaar met de onthulling van geheime documenten voor een enorm schandaal rond de werking van geheime diensten en hun afluisterpraktijken. Snowden verblijft momenteel op een onbekende plaats in Rusland. 

 

http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1778754/2014/01/22/Snowden-houdt-morgenavond-livechat.dhtml

De commentaren zijn gesloten.